Gönüldeki sıkıntıları yok ettiğine inanılan ve bu yüzden de tasavvufî muhitlerde bir evrâd olarak okunagelen Kasîde-i Münferice Tunuslu meşhur fakîh, dil bilgini ve şâir İbnü’n-Nahvî tarafından kaleme alınmıştır. Tam adı Ebü’l-Fazl Yûsuf b. Muhammed b. Yûsuf etTevzerî olan İbnü’n Nahvî, 433/1041-513/1119 yılları arasında yaşamıştır.
Şâfiî fakîhi ve tabakāt müellifi Tâceddîn es-Sübkî’den (v. 771/1370) aktarılan rivâyete dayanmaktadır. Buna göre her sabah namazından sonra okunduğu zaman “menâfi’-i azîme ve hayrât-ı kesîreye vesîle olacağı” mukaddimede Esad Erbilî hazretleri tarafından özellikle vurgulanır. Ayrıca maddî ve mânevî sıkıntıları yok etme şeklinde bir tesire sâhip olan kasîdenin bu yönünün pek çoklarınca tecrübe edilen bir husus olduğuna da değinilmiştir. Arapçaya âşinâlığı bulunmayan muhatapları için kasîdeyi tercüme eden Esad Erbilî hazretleri, önce bilinmeyen kelimelerin karşılıklarını verir, sonrasında ise beytin tamamının mefhum tercümesini yapar. Maârif Nezâreti’nin 345 numaralı ruhsatnâmesiyle tab’
190 Ömer Çelik, “Muhammed Esad Erbilî’nin (1847-1931) Kur’ân-ı Kerim Âyetlerini Yorumlama Yaklaşımı”, Tasavvuf: İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, sayı: 6, 2001, s. 177210. edilen Tercüme-i Kasîde-i Münferice on dört sahifedir. Eserin hattatı Hâfız Cemîl es-Siirdî’dir.
Makâleleri
Esad Efendi’nin Tasavvuf, Mekarim-i Ahlâk ve Beyânü’l-Hak dergilerinde de yazıları yayınlanmıştır. Bu yazıların büyük bir kısmı Mektûbat’a alınmıştır.
Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin